Sağlıklı Beslenme | Diyet | MD Clinic | Mersin
Diyetisyen
Diyetisyen

Metabolizma kilo alıp vermede en büyük etkendir. Metabolizma kişiden kişiye değişiklik göstermektedir. Metabolizmamız bize özel ise diyetimizde bize özel olması en temel gerçektir.

Peki bu diyet nasıl ayarlanacak !!!

Bireyin yaşına, cinsiyetine, fiziksel aktivite düzeyine, fizyolojik durumuna ve beslenme alışkanlığına uygun şekilde Diyetisyen tarafından kalori hesabı yapılarak kişiye özel karbonhidrat, protein ve yağ oranının vücuda yeterli ve dengeli bir şekilde beslenmesinin düzenlemesi ile yapılmaktadır.

Diyetisyen diyet programlarken zayıflama ve kilo aldırma diyetlerinin yanında Hipertansiyon, diyabet, kabızlık, ishal hastalıklarının yanında gebelikte, emziklilikte, sporcu beslenmesinde de beslenmeyi düzenlemektedir.

 

DİYETE BAŞLARKEN GÖZ ARDI EDİLEMEYECEK İKİ PÜF NOKTA

1- PROTEİNİN ÖNEMİNİ BİLMEK ŞART !!

 Vücudumuzun %17’si (kaslar, kemikler, deri, tırnak ve saç) proteinden oluşmaktadır.

*Büyüme ve gelişmemizde ve sağlıklı beslenmemizde büyük bir yer kaplamaktadır.

 *Protein yağ yakımının en büyük destekçisidir.

* Yıpranan dokuların yenilenmesinde görev alır.

Proteinde İhtiyaçtan fazlası başta gut ve böbrek olmak kaydıyla birçok hastalığı tetiklerken, İhtiyaçtan az alınması ise gelişim geriliğine sebep olmaktadır. Bundan dolayı bu ayarlama diyetisyen tarafından uygun miktarda alımı hesaplanıp beslenmeye gerekli olan miktar dâhilinde alınmalıdır.

2- KARBONHİDRAT VE YAĞ BİRBİRİNE KARIŞTIRILMAMALIDIR

*Karbonhidratların ve yağların temel görevi vücuda enerji sağlamaktır.

 Ancak! alınacak miktar ayarlanmadığı taktirde yoğun enerji alımıyla sonuçlanmaktadır. Vücuda fazla gelen enerji yağa dönüşerek obeziteyi kaçınılmaz boyuta ulaştırmış olacaktır.

 

*** Damlayan su taşı deler. Taşı delen suyun gücü değil, damlaların sürekliliğidir.***

 

DİYET YAPILIRKEN SAĞLIĞIMIZDAN ÖDÜN VERİLEREK YAPILAN 5 HATA !!!

*** öğün atlamak; Kilo vermek isterken yapılan en büyük hatalardan biridir, ne kadar az yersem o kadar çabuk kilo kaybederim düşüncesi ile 3 ana, 3 ara öğünde kaçamak yapıp özellikle 3 ara öğünü tüketmemek.

Ara öğünler kan şekerini dengeler.

protein gereksinimini tamamlar.

insülin direncini sağlayarak gün boyunca açlığımızı kontrol altında tutar ve enerjik hissettirir.

*** karbonhidrat (cho)’ ı kesmek; Diyetten tamamen çıkartılan cho ilerleyen dönemde hızlı kas kaybı, yorgunluk, bitkinlik, sinirsel gerginlik ve ani tatlı krizleri ile sonuçlanmaktadır.

*** Bitki çayları ile zayıflamaya çalışmak; Bitkiselde olsa bilinçsizce tüketilen bitki çaylarının fazla tüketimi karaciğerde toksin etki, kalp ritminde düzensizlik, tansiyonda ani değişmeler ve vücutta aşırı su kaybına sebep olarak ciddi zararlara yol açmaktadır.

*** Zayıflama ilaçları kullanmak; Bilinçsizce tüketilen zayıflama ilaçları başta böbrek yetmezliği olmakla, kalp krizi, tiroit hormonlarında dengesizlik, bağırsaklarda anomalilikler yaşatması kaçınılmaz boyuta ulaşmaktadır.

*** Aşırı spor yapmak; Spor öncesi ve sonrasındaki beslenme ayarlanmadan yapılan sporlar kas kayıpları ve metabolizmanın yavaşlamasına sebep olur.

 Beslenmede Protein dengesi ayarlanmadan yapılan spor eklem ağrıları ile kendini göstermektedir.

SPOR+DİYET ,beslenme planı ayarlanmasıyla kişiyi daha iyi verime ulaştıracaktır.

Merkezimizde Diyet Uzmanımız Zeynep Eğri ,kişiye özel programla size yardımcı olacaktır.

 

 

 

Doktorunuza Sorun